EN | IT | ES | MK | GR |
Πολιτιστικές διαδρομές & Τουρισμός
Φόρμα σχολίων    |       Αναπαραγωγή ήχου    |    Λήψη περιεχομένου: / /


  Βίντεο



Πολιτιστικές διαδρομές

Τι είναι μια Πολιτιστική διαδρομή?Κάντε κλικ για ανάγνωση 

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ορίζει επισήμως μια Πολιτιστική Διαδρομή ως: «Ένα συνεργατικό έργο για την πολιτιστική, εκπαιδευτική κληρονομιά και τον τουρισμό, που στοχεύει στην ανάπτυξη και προώθηση μιας διαδρομής ή μιας σειράς διαδρομών που βασίζονται σε μια ιστορική διαδρομή, μια πολιτιστική ιδέα, μια μορφή φαινομένου με διακρατική σημασία και σημασία για την κατανόηση και το σεβασμό των κοινών Ευρωπαϊκών αξιών. Από αυτόν τον ορισμό, μια πολιτιστική διαδρομή πρέπει να γίνει αντιληπτή όχι με την περιορισμένη έννοια των φυσικών δρόμων. Η φράση "Πολιτιστική Διαδρομή" χρησιμοποιείται με μια πιο εννοιολογική και γενική σημασία, εκφράζοντας ένα δίκτυο τοποθεσιών ή γεωγραφικών περιοχών που μοιράζονται ένα θέμα (CM / Res (2013) 66)".
Σύμφωνα με τον παραπάνω ορισμό, η πολιτιστική διαδρομή είναι ένα συνεργατικό έργο με συγκεκριμένο θέμα που συνδέει διαφορετικές τοποθεσίες και περιοχές. Οι Ευρωπαϊκές πολιτιστικές διαδρομές, ειδικότερα, χαρακτηρίζονται από το σεβασμό προς τις κοινές Ευρωπαϊκές αξίες και πρέπει να αναπτυχθούν σε περισσότερες από μία Ευρωπαϊκές χώρες, μετά από μια διαδικασία πιστοποίησης.

Πώς να ξεκινήσεις μια πολιτιστική διαδρομή?Κάντε κλικ για ανάγνωση 

Τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία μιας πολιτιστικής διαδρομής περιλαμβάνουν τον προσδιορισμό του θέματος της διαδρομής, τους εμπλεκόμενους εταίρους και τους ενδιαφερόμενους, καθώς και το νομικό καθεστώς της συνεργασίας τους και τον προσδιορισμό του τίτλου της διαδρομής.
Μερικά ζητήματα που πρέπει να καθοριστούν από την αρχή, είναι: τα σημεία ενδιαφέροντος που θα συνδέονται από τη διαδρομή, η μορφή της σύνδεσής τους, δηλαδή ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι ή όχι, σιδηροδρομικό δίκτυο κ.λπ. Η μεταφορά επισκεπτών είναι ένα σημαντικό ζήτημα και η επαρκής σήμανση κατά μήκος της διαδρομής το διευκολύνει σημαντικά.

•    Ο τίτλος πρέπει να είναι σύντομος και ευανάγνωστος.
•    Το θέμα μιας πολιτιστικής διαδρομής πρέπει να είναι ευρέως αναγνωρίσιμο από το κοινό. Θα μπορούσε να αναφέρεται στην ιστορία, τον πολιτισμό, το περιβάλλον, τη θρησκεία ή τις τέχνες.
•    Μια κατάλληλη νομική ρύθμιση είναι σημαντική για τη δημιουργία μιας δομής που θα συντονίζει την προώθηση, την εφαρμογή και τη διαχείριση της διαδρομής. Αυτή η δομή μπορεί να έχει τη μορφή Συλλόγου ή Ιδρύματος ή άλλων παρόμοιων τύπων που λειτουργούν σε μη κερδοσκοπική βάση ή μπορεί να είναι μια εταιρεία.
•    Οι εταίροι ή οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να είναι ιδιωτικοί ή δημόσιοι φορείς όπως τοπικές κοινότητες, περιφερειακές και δημοτικές αρχές, τοπικοί οργανισμοί ανάπτυξης, περιφερειακοί / τοπικοί τουριστικοί οργανισμοί, τμήματα μεταφορών και αγροτικής / αστικής ανάπτυξης.
•    Τα σημεία ενδιαφέροντος θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πολιτιστική ή περιβαλλοντική κληρονομιά, τοπικά τυπικά προϊόντα, πολιτιστικές εκδηλώσεις. Τα σημεία ενδιαφέροντος μπορούν να συνδεθούν μέσω μονοπατιών, μη ασφαλτοστρωμένων αγροτικών δρόμων κ.λπ. Η μετακίνηση κατά μήκος της διαδρομής μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω ποδηλασίας ή / και ορεινής ποδηλασίας, ιππασίας και με άλλα μέσα.
•    Η σήμανση (παραδοσιακές πινακίδες, ταμπέλες κ.λπ.) που θα υπάρχει σε διάφορα σημεία κατά μήκος της διαδρομής θα πρέπει να είναι φιλική προς το περιβάλλον και να ενημερώνει για τα σημεία ενδιαφέροντος και τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

 

Υπηρεσίες προς τους επισκέπτεςΚάντε κλικ για ανάγνωση 

Οι προσφερόμενες υπηρεσίες κατά μήκος της διαδρομής μπορούν να συνδεθούν με τον τουρισμό και την τοπική οικονομία καθώς και με την ταυτότητα και την πιστοποίηση της διαδρομής. Είναι εξίσου σημαντικό να παρέχονται πληροφορίες σχετικά με την πλοήγηση στη διαδρομή και τα σημεία ενδιαφέροντος κατά μήκος αυτής.
Οι τουριστικές υπηρεσίες περιλαμβάνουν διαμονή, φαγητό, διασκέδαση, ενοικίαση μέσων μεταφοράς, καταστήματα με σουβενίρ κ.λπ.
Πληροφορίες σχετικά με τη διαδρομή και ό,τι συμβαίνει σε αυτήν, όπως πολιτιστικές εκδηλώσεις, συνέδρια, εμπορικές εκθέσεις κ.λπ., μπορούν να παρέχονται μέσω περιπτέρων, ιστοτόπων, ταξιδιωτικών οδηγών, σημείων πληροφοριών, κοινωνικών μέσων δικτύωσης και άλλων μέσων προώθησης.
Κατά μήκος της διαδρομής, είναι σημαντικό για τον επισκέπτη να βρει σημεία πώλησης τοπικών προϊόντων στα οποία θα συμμετέχουν οι τοπικοί παραγωγοί. Αυτά τα προϊόντα θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι τοπικές σημαίες ή μάρκες.
Η διαδρομή πρέπει να είναι πλήρως προσβάσιμη, σχεδιασμένη για να παρέχει πρόσβαση σε όλους τους επισκέπτες ακόμη και σε άτομα με μειωμένη κινητικότητα ή άλλες ειδικές ανάγκες.
Η πιστοποίηση της διαδρομής θα δώσει στους επισκέπτες ένα επιπλέον κίνητρο να την επισκεφθούν και να αγοράσουν τα προϊόντα που πωλούνται κατά μήκος αυτής.

Σχέδιο δράσηςΚάντε κλικ για ανάγνωση 

        • Σχεδιασμός δράσεων και αποτελεσμάτων

Κάθε δράση πρέπει να ορίζεται με τέτοιο τρόπο ώστε τα αποτελέσματά της να είναι συνεπή με ένα σχέδιο οικονομικών, στρατηγικής, μάρκετινγκ και βιωσιμότητας.
Οι δράσεις και τα αποτελέσματά τους πρέπει να είναι μετρήσιμα. Είναι επίσης σημαντικό να σχεδιαστούν δράσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφευχθούν ή να ελαχιστοποιηθούν πιθανές συγκρούσεις ή παρεμβολές μεταξύ δύο ή περισσότερων δράσεων, επηρεάζοντας έτσι τους εμπλεκόμενους εταίρους ή ενδιαφερόμενους.
Αντιθέτως, η λειτουργική και χρονική ολοκλήρωση μεταξύ των δράσεων μπορεί να συμβάλει στην αποτελεσματική χρήση των ανθρώπινων, οικονομικών και άλλων διαθέσιμων πόρων.

        • Ορισμός των εμπλεκόμενων ενδιαφερόμενων

Τα ενδιαφερόμενα μέρη είναι σημαντικά τόσο κατά την προετοιμασία του σχεδίου όσο και στην εξασφάλιση μόνιμης κοινής συνεργασίας για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των προγραμματισμένων δράσεων. Επομένως, είναι σημαντικό να επιβεβαιώσετε ότι έχετε τους κατάλληλους βασικούς ενδιαφερόμενους της διαδρομής, να αξιολογήσετε τα ενδιαφέροντά τους και να περιγράψετε τη στρατηγική συμμετοχής τους.

        • Εκτίμηση κόστους και άλλων πόρων

Είναι απαραίτητο να προσδιοριστεί και να εκτιμηθεί το ύψος των πόρων, ανθρώπινων, οικονομικών και υλικών, όπως εξοπλισμός, αναλώσιμα κ.λπ., που είναι απαραίτητοι για την υλοποίηση κάθε δράσης. Το σχέδιο θα επιδιώξει επίσης να προσδιορίσει την πηγή, το χρονοδιάγραμμα της προμήθειας / κατανομής και άλλων σχετικών τρόπων.

        • Ρύθμιση προτεραιοτήτων και χρονοδιάγραμμα

Η χρήση μιας λογικής διαδικασίας-προσέγγισης για τον καθορισμό της σειράς με την οποία θα διεξαχθούν οι καθορισμένες δράσεις κατά την εκτέλεση του σχεδίου μπορεί να είναι πολύ βολική.
Είναι σημαντικό να οριστεί η διάρκεια κάθε δράσης. Όταν απαιτείται, πρέπει να συμπεριληφθεί η συμμετοχή εταίρων ή άλλων ενδιαφερομένων. Αυτό αυξάνει το επίπεδο δέσμευσης και το αίσθημα ευθύνης στη συμμετοχή τους.

 

ΥλοποίησηΚάντε κλικ για ανάγνωση 

Η υλοποίηση μιας πολιτιστικής διαδρομής περιλαμβάνει την εξασφάλιση χρηματοοικονομικών πόρων, δηλαδή χρηματοοικονομικές προμήθειες, συμμετοχή των ενδιαφερομένων και εκτέλεση δράσεων.

        • Χρηματοοικονομικές προμήθειες

Ένας οικονομικός προϋπολογισμός θα πρέπει να περιλαμβάνει το κόστος εργασίας και των υλικών για την εκκίνηση αλλά, κυρίως, για τη συντήρηση της διαδρομής. Τα έσοδα θα μπορούσαν να προέρχονται από συνδρομές μέλους, χορηγίες, δωρεές, δημοσιεύσεις, crowdfunding, διεθνή, εθνικά ή τοπικά προγράμματα κ.λπ. Η συνδρομή μέλους δημιουργεί μια αίσθηση δέσμευσης.

        • Συμμετοχή των ενδιαφερόμενων

Είναι πολύ σημαντικό να εντοπιστούν τα ενδιαφερόμενα μέρη και να εμπλακούν καθ' όλη τη διάρκεια του σχεδιασμού της πολιτιστικής διαδρομής - από τον σχεδιασμό έως την υλοποίηση και τη διαχείριση.

        • Εκτέλεση των δράσεων

Κατά την εκτέλεση των προγραμματισμένων δράσεων, πρέπει να δοθεί προσοχή στη διαχείριση της αλληλεπίδρασης, δηλαδή να διευκολύνονται οι αλληλεξαρτήσεις μεταξύ των διαδικασιών των δράσεων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, για παράδειγμα, με τη διεξαγωγή συναντήσεων με τα άτομα που είναι υπεύθυνα για τις διάφορες δράσεις, την επίλυση τυχόν αντικρουόμενων ζητημάτων το συντομότερο δυνατό, τη μέτρηση της διασταυρούμενης απόδοσης και τη διενέργεια αξιολόγησης των δράσεων σε συγκεκριμένα διαστήματα ή όποτε χρειάζεται.

 

ΔιαχείρισηΚάντε κλικ για ανάγνωση 

Τα άτομα που θα συμμετέχουν στη λειτουργία της πολιτιστικής διαδρομής θα πρέπει να λάβουν ειδική εκπαίδευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών, στην παροχή υπηρεσιών και στην πώληση προϊόντων που σχετίζονται με τη διαδρομή.
Συναντήσεις, εργαστήρια και άλλες δραστηριότητες θα πρέπει να πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα για την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η διασφάλιση της αποτελεσματικής κατανομής και χρήσης των πόρων, αιτιολόγηση της χρηματοδότησης, παροχή επιχειρημάτων για μελλοντική χρηματοδότηση και δημιουργία αποδεικτικών στοιχείων που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη μελλοντικών δραστηριοτήτων. Επιπλέον, τέτοιες δράσεις διασφαλίζουν τα επιτευχθέντα αποτελέσματα, την ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των ενδιαφερομένων και την αξιολόγηση των επιτευγμάτων του έργου.
Η παρακολούθηση της επίτευξης των στόχων της διαδρομής μπορεί να εφαρμοστεί μέσω δράσεων όπως ενδιάμεσες ή ετήσιες εκθέσεις, παρακολούθηση προηγούμενων αξιολογήσεων, αιτήματα από νέους συνεργάτες / ενδιαφερόμενους φορείς για συμμετοχή στην οργάνωση της διαδρομής, μετρήσεις ποιότητας, σχόλια κ.λπ.

ΜάρκετινγκΚάντε κλικ για ανάγνωση 

        • Συνεργασία και δικτύωση σε δράσεις προώθησης

Η υλοποίηση της διαδρομής μπορεί να προσφέρει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Επομένως, μπορεί να δημιουργήσει προοπτικές για αυξημένες πωλήσεις προϊόντων και βελτίωση των τοπικών προϊόντων.
Η συνεργασία και η δικτύωση επιτρέπουν στους συνεργάτες της διαδρομής να εκμεταλλευτούν τη συμπληρωματικότητά τους και να επωφεληθούν από τις ομοιότητές τους.

        • Μέσα προώθησης

Η προώθηση μιας πολιτιστικής διαδρομής μπορεί να επιτευχθεί με συγκεκριμένα μέσα όπως:
- Κατοχύρωση της επωνυμίας του θέματος της διαδρομής.
- Θεματικός ιστότοπος.
- Εικονικοί διαδραστικοί τουριστικοί οδηγοί.
- Εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας (AR) που σχετίζονται με τα σημεία ενδιαφέροντος.
- Εκδηλώσεις προώθησης.
- Φυλλάδια, χάρτες κ.λπ.

 

Τύποι εναλλακτικού τουρισμού σχετικοί με μια πολιτιστική διαδρομήΚάντε κλικ για ανάγνωση 

Τουρισμός για πεζοπορία

Η πεζοπορία είναι ένα ταξίδι στα μονοπάτια σχετικά παρθένων φυσικών περιοχών με σκοπό κάποιος να εξερευνήσει και να απολαύσει τη φύση.
Μπορεί να συμπεριληφθεί στον τουρισμό για περιπέτεια, στον οικοτουρισμό, στον πολιτιστικό τουρισμό ή μπορεί να είναι ένας συνδυασμός και των τριών.
Η πεζοπορία πραγματοποιείται συχνά χωρίς προηγούμενη κράτηση διαμονής, γευμάτων και μεταφοράς.
Στην κλασική πεζοπορία πρέπει να χρησιμοποιηθούν εξειδικευμένες εγκαταστάσεις, εξοπλισμός και ρουχισμός (σκηνές κάμπινγκ, φορητή τουαλέτα, παπούτσια πεζοπορίας κ.λπ.).
Η διατροφή και οι επιλογές τροφής είναι σημαντικές και πρέπει να έχει προετοιμαστεί επαρκές απόθεμα πόσιμου νερού.
Τα ταξιδιωτικά γραφεία μπορούν να παρέχουν τις κατάλληλες υπηρεσίες ξεναγήσεων. Οι οδηγοί μπορούν να λάβουν κατάλληλη εκπαίδευση από τη διαχειριστική αρχή της περιοχής.

 

Θρησκευτικός τουρισμός

Ο θρησκευτικός τουρισμός είναι ο τύπος του τουρισμού που παρακινεί τους τουρίστες για θρησκευτική συμπεριφορά και πρακτικές.
Ωστόσο, οι προτιμήσεις για την επιλογή προορισμού σχετίζονται με τη βελτίωση των βασικών υπηρεσιών. Δηλαδή, η υποδοχή κατά την άφιξη, οι διαδικασίες κράτησης, το προσωπικό της ρεσεψιόν, το δωμάτιο και η προσωπική υγιεινή, οι υπηρεσίες φαγητού, είναι μερικά από τα κρίσιμα στοιχεία για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών διαμονής.
Επιπλέον, συνιστάται ιδιαιτέρως η βελτίωση του δικτύου μεταφορών με έμφαση στη συνδεσιμότητα, τη λειτουργία, την κανονικότητα και τον λογικό ναύλο, ειδικά κατά τη διάρκεια των εορταστικών περιόδων. Το κόστος μεταφοράς πρέπει να είναι προσιτό για τους προσκυνητές, καθώς η πλειονότητα αυτών είναι τουρίστες της κατηγορίας χαμηλού προϋπολογισμού.
Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, πρέπει να βελτιωθούν οι δρόμοι, οι χώροι στάθμευσης, το κυκλοφορικό και υπηρεσίες υγείας.

 

Αργός τουρισμός

Ο «αργός τουρισμός» διαφοροποιείται από άλλα είδη τουρισμού, όπως ο μαζικός ή ο κοινός τουρισμός, ή ο «μη συμβατικός» τουρισμός, όπως ο οικολογικός, ο φτωχός ή ο υπεύθυνος τουρισμός.
Οι προορισμοί που προωθούν τον αργό τουρισμό συνήθως:

  • Παρέχουν αργούς τρόπους άφιξης με δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς ή προσφέρουν συνδέσμους προς ιστοτόπους δανεισμού αυτοκινήτων.
  • Ενθαρρύνουν τη διαμονή μεγαλύτερης διάρκειας με προτεινόμενα δρομολόγια, προσφορές και πακέτα.
  • Ελαχιστοποιούν τα ταξίδια με το αυτοκίνητο κρατώντας τους επισκέπτες απασχολημένους με ελκυστικές δραστηριότητες εντός μικρής απόστασης γύρω από τη βάση τους .
  • Παρέχουν αργές δραστηριότητες, όπως περπάτημα, ποδηλασία και διαδρομές για ιππασία, βάρκα με κουπιά, περιπάτους με οδηγό, συνεδρίες δοκιμών προϊόντων τέχνης και χειροτεχνίας, όπως, για παράδειγμα, εκμάθηση χειροτεχνίας σε θάμνους στις δασικές εκτάσεις.
  • Παρέχουν ευκαιρίες για χαλάρωση και απόλαυση του περιβάλλοντος, όπως παρατηρητήρια, υπαίθρια καθίσματα και καφετέριες, χώρους για πικνίκ, ήρεμους χώρους χωρίς αυτοκίνητα.
  • Παρουσιάζουν την τοπική κληρονομιά και τον πολιτισμό επισημαίνοντας τι είναι ξεχωριστό και τοπικό, τις τοπικές παραδόσεις και φεστιβάλ.
  • Προωθούν και υποστηρίζουν τα τοπικά τρόφιμα και ποτά, συμπεριλαμβάνοντας τους παραγωγούς, τη λιανική και την τροφοδοσία, εκδηλώσεις, μονοπάτια, όλα συνδυασμένα με φιλόξενη εξυπηρέτηση.
  • Αντιμετωπίζουν τα προβλήματα υποδομών που καθιστούν πιο δύσκολες τις επιλογές για αργό τουρισμό, με το να ενθαρρύνουν, για παράδειγμα, τις σιδηροδρομικές εταιρείες να επιτρέπουν περισσότερα ποδήλατα στο βαγόνι.

 

Certificate


 Λέξεις-κλειδιά

Τουρισμός, Πολιτιστικές διαδρομές, Πεζοπορία, Θρησκευτικός τουρισμός, Αργός τουρισμός


 Στόχοι/σκοποί:

Ο κύριος στόχος αυτής της Ενότητας είναι να εντοπίσει ζητήματα που σχετίζονται με τον Τουρισμό και τις Πολιτιστικές Διαδρομές.
Με την ολοκλήρωση αυτής της ενότητας οι μαθητές θα μπορούν:
• Να περιγράψουν τα βασικά βήματα για την έναρξη μιας Πολιτιστικής Διαδρομής.
• Να καταγράφουν τις υπηρεσίες που προσφέρονται στους επισκέπτες κατά μήκος μιας Πολιτιστικής Διαδρομής.
• Να αναγνωρίζουν ζητήματα σχεδιασμού, διαχείρισης και μάρκετινγκ μιας Πολιτιστικής Διαδρομής.
• Να καταγράφουν τις υπηρεσίες που απαιτούνται στην πεζοπορία, τον θρησκευτικό και τον αργό τουρισμό.


 Περιγραφή:

Αυτό το μάθημα περιλαμβάνει μια εκπαιδευτική ενότητα για τις πολιτιστικές διαδρομές και ορισμένους τύπους εναλλακτικού τουρισμού που μπορούν να συνδυαστούν και να αναπτυχθούν σε μια πολιτιστική διαδρομή.


 Ερωτήσεις αυτοαξιολόγησης:

1. Η απόφαση σχετικά με το αν μια πολιτιστική διαδρομή πρέπει να έχει τη μορφή εταιρείας ή μη κερδοσκοπικού οργανισμού σχετίζεται με
a. το θέμα
b. τον τίτλο
c. το νομικό καθεστώς της διαδρομής.
2. Η συμμετοχή των ενδιαφερομένων σχετίζεται με
a. τη διοίκηση
b. την υλοποίηση
c. τον σχεδιασμό των δράσεων της διαδρομής.
3. Μια πολιτιστική διαδρομή μπορεί να πάρει αξία μέσω δραστηριοτήτων
a. αργού τουρισμού
b. τουρισμού για πεζοπορία
c. θρησκευτικού τουρισμού


 Βιβλιογραφία

Alison Caffyn (Freelance Tourism Consultant Specialising in Tourism Development and Rural Regeneration) (2012). Advocating and Implementing Slow Tourism, Tourism Recreation Research, 37:1, 77-80, DOI: 10.1080/02508281.2012.11081690.



 Σχετικό εκπαιδευτικό υλικό